top of page

2018.05.15

Szolgálati idő, jövedelemigazolás és KATA

Szolgálati idő

 

A KATA sok kötelezettségtől megkímél és sok adót/járulékot kivált, de sajnos egyik hátránya, hogy amikor az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt kalkulálják, akkor bizony az egy év nem számít egy évnek minden esetben a KATÁ-snál. Vegyük a következő esetet: adott egy főállású egyéni vállalkozó, aki havonta 50.000 Ft adót fizet, akkor a teljes öregségi nyugdíj jogosultsághoz neki nem 20 év szolgálati idővel kell rendelkeznie, hanem 29,2 évvel (amennyiben máshol nem szerzett szolgálati időt).

Ez a következő törvényi feltétel miatt él (1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról, 39. §):

Ha egyéni vállalkozóként az ellátások alapjaként figyelembe vehető összeg nem éri el a mindenkori minimálbér összegét, akkor a nyugdíjnál figyelembe vehető szolgálati idő arány = ellátások alapja/mindenkori minimálbér

Tehát jelenleg havi 50.000 Ft-os KATÁ-nál: 94.400 Ft/138.000 Ft = 68% --» 365 nap helyett 250 nap vehető figyelembe szolgálati időként.

Amennyiben a 75.000 Ft-os emelt összegű adó megfizetését választja a kisadózó, akkor nincs szükség a fenti számításra, hiszen ebben az esetben 158.400 Ft az ellátások alapja, ami meghaladja a jelenlegi minimálbért. Így 1 év valóban 1 évnek számít a nyugdíjnál is.

Mint mindig, itt is érvényes, hogy a legbiztosabb megoldás öregkorunkra az, ha előre gondoskodunk róla akár fix összegű havi saját megtakarítással vagy a magasabb tételes adó választásával. 

Jövedelemigazolás

Ha hitelfelvételhez vagy pályázat benyújtásához jövedelemigazolásra van szükséged, akkor azt a NAV-tól kérheted.

Erre az esetre is igaz, hogy sajnos nem mindig a számodra előnyös számokkal fog dolgozni az adóhatóság, azaz:

jövedelemigazolásban szereplő jövedelem = árbevétel x 60%, DE mimimum KATA hónapok x 138.000 Ft.

És persze még így is lehetséges, hogy olyan banknál szeretnél hitelt felvenni, ahol mint KATÁ-s vállalkozónak csak minimálbért ismernek el igazolt jövedelemként, tehát mindenképpen érdemes alaposan utánajárni a lehetőségeknek ilyen esetekben.

 

Ha kérdésed merülne fel a KATA könyveléssel kapcsolatban, várom jelentkezésed

bottom of page