top of page

Katá-s egyéni vállalkozás szüneteltetése

Updated: Jun 17, 2018

A KATÁ-s egyéni vállalkozóknak lehetőségük van tevékenységük szüneteltetésére. Akkor érdemes élni ezzel, ha előre meg tudod tervezni, hogy legalább egy hónapig nem fogsz számlázni, mert nem lesz bevételed. Ebben az esetben nem kell megfizetned a havi KATÁ-t sem.
​Milyen feltételei vannak a szüneteltetésnek?


Időtartam

Legalább egy hónapig, de legfeljebb két évig lehet szüneteltetni az egyéni vállalkozó tevékenységét.

Ezen időszak alatt semmilyen tevékenységet nem végezhetsz, kivéve a felmerülő vagy már meglévő kötelezettségeid teljesítését (pl. szállítói számlák kifizetése, elmaradt adó befizetése, stb.).

Szünetelés kezdő napja

A szünetelés kezdő napja a bejelentést követő nap. Tehát ha a következő hónapra már nem szeretnéd fizetni az adót, akkor pl. május 31-én kell bejelentened a szüneteltetést ahhoz, hogy június 1-től már életbe lépjen a változás, azaz júniusra ne kelljen KATÁ-t fizetned. Ez azt jelenti, hogy május 31-én éjfélig még kiállíthatsz számlát!

Egyéni vállalkozó törlése

A szüneteltetés bejelentését követő két év múlva az egyéni vállalkozó törlésre kerül a nyilvántartásból. 

A törlés pontos dátuma: a szünetelés kezdőnapját követő két év elteltét követő nap. Ha pl. 2018.05.31-én jelented be a szüneteltetést, akkor 2018.06.01-el már szünetel a vállalkozásod, és ha nem lépsz, akkor 2020.06.02-ével az adóhatóság törölni fog a nyilvántartásból. Ebben az esetben a tevékenység folytatásának bejelentésére legkésőbb 2020.06.01-én van lehetőséged.

Vigyázat! Ezután két évig nem lesz lehetőséged újra KATÁ-t választani a megszűnés miatt (Kata tv. 6. §)! Ez arra az esetre is érvényes, ha bármilyen okból törölték az adószámodat (pl. egy eset: ha áfa alanyi mentesként indítod az egyéni vállalkozásod, de mégis áfásként szeretnél tevékenykedni, és emiatt törlést kérsz az egyéni vállalkozói adószámodra vonatkozóan annak reményében, hogy egy új regisztrációval áfásként tudj indulni, ekkor már nem választhatod a KATÁ-t - ÉS áfás sem lehetsz, hiszen az áfa alanyiságot egy teljes adóévre lehet választani).

Bevételi határ

Azokra a hónapokra, amelyekre szünetelteted a tevékenységedet, nem jár az 1 millió forint sem, tehát ennyivel kisebb lesz az éves kereted. 

Ha például április-május hónapokra szünetelteted a tevékenységed, akkor nem 12 millió forint éves árbevétel lesz a KATA plafon, hanem 2 x 1 millió forinttal kevesebb, azaz 10 millió forint. Persze ezután sem zárnak ki a KATÁ-ból, de következő év február 25-én a 10 millió forint feletti rész 40%-át be kell fizetned a NAV-nak.

Tevékenység folytatása

A tevékenység folytatása legalább egy hónap letelte után jelenthető be.

A tevékenység a bejelentést követő nappal végezhető, hasonlóan a szünetelésre vonatkozó feltételekhez.


Ha kérdésed merülne fel a KATA könyveléssel kapcsolatban, várom jelentkezésed98 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page